GCSE(F),

To distribute a quantity according to a ratio, carry out the following steps:

• Work out the total number of parts in the ratio;

• Divide the quantity by the number of parts;

• Multiply the totals for each ratio.

Share £50 in the ratio 2:3. The total number of parts is 2 + 3 = 5.

Work out the unit cost for each part: £50 ÷ 5 = £10.

Multiply each ratio by the unit amount: 2 x £10 = £20, and 3 x £10 = £30.

The share is therefore in the amounts £20 and £30.

1. There are 48 cars in a car park. If the ratio of red cars to other cars is 3 : 5, how many red cars were there?

Answer: 18

There are 3 + 5 = 8 parts altogether.

Number of cars in each part = 48 ÷ 8 = 6

Number of red cars = number of red parts x cars in each part

red cars = 3 x 6 = 18

2. Cement is being mixed with sand to make concrete in the ratio 1:5. If a total of 150kg of concrete is required, how much cement and sand is needed?

Answer: Cement: 25kg; Sand 125kg

The ratio is 1:5. Add the parts together 1 + 5 = 6 parts altogether.

Divide 150kg by 6 for 25kg per part.

Cement is 1 x 25 = 25, and sand = 5 x 25 = 125.

Check by adding together: 25 + 125 = 150.

Our iOS app has over 1,000 questions to help you practice this and many other topics.

Available to download free on the App Store.

Available to download free on the App Store.